Награди за Иновативен продукт – 2014

 

МЕЖДУНАРОДЕН ТЕХНИЧЕСКИ ПАНАИР 2014

НАГРАДИ ВРЪЧЕНИ В КОНКУРСА „ИНОВАТИВЕН ПРОДУКТ“

 

1. КОНТРОЛЕР MODICON М221

Modicon M221 е контролер, предназначен за машини, използващи прости алгоритми, в които се изисква високо бързо действие. В допълнение към стандартния размер той се предлага и в изключително компактен формат с размер на книга. Modicon M 221 е един от най-бързите контролери в своя клас (200 ns с инструкция), което го прави подходящ за приложения, обикновено невъзможни в неговата категория.Програмните данни на контролера се записват на SD карта, което ги прави лесни за четене или пренасяне към друг контролер. Ако стандартният размер не е достатъчен, контролерите могат да се разширяват с до 14 входоизходни допълнителни модула, като по този начин се справят дори с най-тежките задачи в своя клас. Най-важната особеност е възможността да се използва компютър и обикновен USB кабел, за да инсталирате програмата и/или фърмуер на контролерите, дори когато те са без захранване и са все още в опаковката.

Производител: Шнайдер Електрик България ЕООД

2. РОБОТИЗИРАНА СИСТЕМА ЗА ИН-ВИТРО ОПЛОЖДАНЕ

Микрона ООД успешно интегрира мехатронни и микрофлуидни технологии в работизирана система за автоматизиране на процеси в областта на клетъчната биология и в частност при операции с биологични клетки, като сортиране, транспортиране, позициониране, ориентиране, инжектиране на клетки и тяхното характеризиране. Роботизираната система включва два пиезо-манипулатора с допълнително 3 пиезо-мотора, микрофлуидно подавателно устройство и опто-мехатронен модул Carl Zeiss with twopositioningmovement.

Производител: Микрона ООД, София

3. ДИОДНА ЛАМПА LED 6 W E27

LED лампи/LED Lamps: FULL GLASS LED, LARGO LED, SAVANA LED, CAMEO LED, TITAN LED, KYBER COB LED, XARD LED, ERGO LED, FORTE LED, CERAMIC LED CAPSULE, LUZ LED, DURA LED, FLOR LED

Новите LED лампи VIVALUX са още по-мощни и ефективни, с висок светлинен поток и широк ъгъл на разпръскване на светлината за по-добра осветеност, клас на енергийна ефективност А+. ВИВА ЕООД е изцяло българска компания в областта на осветлението, създадена през 1997 г. През 2008 г. фирмата поставя начало на изграждането на собствена търговска марка VIVALUX. Фирмата е производител и вносител на широка гама продукти за осветление с марката VIVALUX – LED и енергоспестяващи лампи, халогенни, луминесцентни и специални лампи, декоративни аплици и плафониери, полилеи, LED прожектори и панели, луни за окачени тавани, трансформатори, осветление за мебели.

Производител: ВИВА ЕООД, Сливен

4. ФОТОВОЛТАИЧНО ЗАХРАНВАНЕ НА АСИНХРОНЕН МОТОР

Системата захранва трифазни променливотокови двигатели чрез преобразуване на слънчевата енергия. Системата е независима и може да се интегрира в други технически проекти, като може да захранва всички стандартни трифазни ел.двигатели, които отговарят на техническата спецификация.

Технически характеристики: изходна мощност от 0,75 кW до 19,0 кW; подходящ дизайн за външен монтаж – IP54; -IMPPT управление; ръчно или автоматично управление; автоматично стартиране в зависимост от слънчевата радиация; входноизходен интерфейс за автоматизация на управлението; наличие на електронни защити; поляритет на входно напрежение; претоварване; късо съединение на изхода; липса на заземяване; високо напрежение; ниско напрежение; прегряване; дистанционно следене на параметрите; 24 месеца гаранция.

Производител: ЕЛЕКТРОИНВЕНТ ООД, София

5. СУХ ТРАНСФОРМАТОР 630  kVA

Сух трансформатор с намотки, залети със смола, мощност kVA и коефициент на трансформация 20/0,4 KV. Благодарение на използваната за заливането смоля, която е негорима и неотделяща опасни газове, продуктът е максимално безопасен, като при евентуална авария не е възможно вривяване на трансформатора и нанасяне на щети върху помещението, в което е монтиран.

Производител: ЕЛПРОМ ТРАФО CH АД, Кюстендил

Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development

11.1.2017г. Приоритети на малтаийското председателство на ЕС

Приоритетите на малтаийското председателство на ЕС можете да намерите на следния линк: http://www.eu2017.mt/en/Pages/Maltese-Priorities.aspx Материалът е достъпен на английски, френски и немски език.

5.12.2016г. Днес АИКБ чества своя 20-годишен юбилей

Асоциацията на индустриалния капитал в България чества своя 20-годишен юбилей. Днес в Народен театър „Иван Вазов“, гр. София ще се отбележи събитието с коктейл и спектакъл на Александър Морфов.

5.12.2016г. Милара подписа споразумение за иновативно сътрудничество

  Пловдивската компания „Милара Интернешънъл“ и Китайската корпорация CRRC сключиха на 2 декември споразумение за иновативно  сътрудничество в областта на роботиката и железопътния транспорт. Събитието се проведе в сградата на Техническия университет, филиал Пловдив, който ще сътрудничи на съвместната работа. В него ще бъде създаден Център R&D „ROBOT AND INTELLIGENT INSPECTION TECHNOLOGY“.

14.10.2016г. проф. Енчо Попов получи орден „Стара планина“ I степен по предложение на БАСЕЛ

С орден „Стара планина“ I степен държавният глава удостои проф. Енчо Попов по предложение на председателят на БАСЕЛ д-р Румен Атанасов. Професор Енчо Попов е изтъкнат специалист в областта на електротехниката. Създател е на над 80 изобретения с ключов принос за развитието на електрическите машини, голяма част от които са директно внедрени в електрическата промишленост. През 2011 г. проф. Попов патентова свой собствен модел в САЩ, по който американска фирма купува от България най-мощните алтернатори в света. Мащабното постижение е важен принос за развитието на икономиката и на технологиите. През 2012 г. проф. Попов е обявен за изобретател на годината, награден е с „Кубратов меч“ от Индустриален клъстер „Електромобили“ за разработката на синхронен електромотор с постоянни магнити, патентован в България, ЕС и САЩ. Проф. Попов е вписан в Златната книга на българските изобретатели още през 1997 година.

БАСЕЛ посети фирми в Пловдив

На 23 март, Председателя на БАСЕЛ, г-н Румен Атанасов, г-н Людмил Михайлов и г-н Атанас Кирилов посетиха АйТиДабълю Испраконтролс, ВекаТех, МеталИн и Атра. Предприятията отлично структурирани с перспектива, насочена към бъдещето. По време на срещите, те представиха своите технологии и планове за развитие, като срещнаха подкрепа и разбиране от страна на БАСЕЛ. На свой ред, ние успяхме да обновим знанията си в обсъжданите области и да затвърдим други.

Наградени членове на БАСЕЛ в Инвеститор на годината

Българската агенция за инвестиции (БАИ) проведе 10-ото юбилейно  издание на годишните награди  „Инвеститор на годината“ за постижения през 2015 г. Престижното събитие донесе отличия на три фирми, членове на БАСЕЛ, в челните тройки на три категории: Фесто в категория Инвестиция в разширяване на бизнес, АББ България в категория Инвеститор на 2015 г., Елдоминвест в категория Инвестиция в иновативен бизнес.

ЦИЕС с Нотификация по Директива Електромагнитна съвместимост (ЕМС)

ЦЕНТЪР ЗА ИЗПИТВАНЕ И  ЕВРОПЕЙСКА СЕРТИФИКАЦИЯ /ЦИЕС/ разшири обхвата на дейностите си с още една Директива 2004/108/EC Електромагнитна съвместимост. След успешно преминала оценка от ДАМТН, ЦИЕС е обявен в NANDO като нотифициран орган 1871, който извършва оценяване на съответствието по процедура, посочена в чл.7 (Приложение III) на директивата. Електромагнитната съвместимост (ЕМС) е способността на устройство, блок от съоръжение или система да функционират със задоволително качество в работната им електромагнитна обстановка и да не създават недопустими електромагнитни смущения за нито едно от устройствата, функциониращи в същата електромагнитна обстановка. За продукти, попадащи под обхвата на тази Директива, процеса по оценяване на съответствието и удостоверяване на съществените изисквания към нея са задължително условие за нанасяне на СЕ маркировка и пускане на пазара. Съществена част при извършване на оценката е експертиза на техническото досие на продукта и протоколи от изпитване в съответствие с действащите европейски хармонизирани стандарти. Лабораторията за изпитване на машини, съоръжения и устройства към ЦИЕС ЕООД е акредитирана да извършва изпитвания за ЕМС в определен обхват. Освен изпитвания за ЕМС, лабораторията извършва изпитвания за електрическа безопасност, шум, вибрации, въздействие на околна среда и др. показатели. ЕМС Нотификация http://bit.ly/1ZeXJCj в NANDO. Контактите на ЦИЕС можете да намерите на страницата на БАСЕЛ в раздел "Членове", както и на интернет адрес: www.ctec-sz.com .

“Елкабел” има готовност да започне изграждането на нов завод в Бургас

Инвестиция за него ще бъде над 35 млн. евро. Технологичният проект за обекта е готов, като до края на следващия месец се очаква да излезе неговият подробен устройствен план. Решенето дали ще стартира изграждането на обекта сега, или на по-късен етап, е на надзорния съвет", каза изпълнителният директор на дружеството инж. Димитър Паскалев. Очакванията са след построяването на новия завод, който ще работи паралелно с досегашния, да бъдат наети още 100 служители. Към този момент в предприятието работят около 300 души. Предприятието ще открие в началото на февруари нова търговска база в Пловдив на мястото на бившия мотокарен завод. В изграждането на търговския обект са вложени 3.5 млн. лв. Източник: Бургас - днес и утре

Съвместна инициатива на БАСЕЛ и ПГ по електроника “Джон Атанасов”

По време на среща между представители на БАСЕЛ и на ПГ по електроника "Джон Атанасов" беше идентифицирана възможността да се организират посещения на учениците във фирми, където да се запознаят със съвременното и модерно производство от първо лице. Така на 16-ти декември, заедно с представител на БАСЕЛ и с изключителното съдействие на Телетек Електроникс, ученици от 11-ти клас посетиха модерното производство на фирмата. Впечатленията на всички страни са отлични и предпоставка за продължаване на тази практика.

Нови членове на БАСЕЛ

Към семейството на БАСЕЛ се присъединиха още три фирми: Енерсет Електрик ЕООД, която произвежда генератори с постоянни магнити с мощност от 150 до 8000 кВт и скорост на въртене от 60 до 1000 обр/мин. Инова Груп EООД доставя системи за визуална инспекция, инструменти и консумативи за ESD защита за електрониката. Окта Лайт България АД е изцяло вертикално интегриран производител в областта на светодиодното осветление. OEM и ODM доставчик на светодиоди и светодиодни модули и компоненти.